The Boardroom Business Case Vrije Universiteit

Bij dit programma werken studenten van de Vrije Universiteit (VU) in groepen aan een business case. Deze door alumni geformuleerde case geeft ze de mogelijkheid om de vaardigheden die ze leren in praktijk te brengen. Het doel is om masterstudenten van verschillende richtingen een oplossing voor een ‘probleem’ te laten vinden.

Als alumni van de VU heeft Raoul Vertrouwd, de volgende case geformuleerd.

In de huidige tijd van COVID-19 creëren we vaak een digitale leeromgeving of een “blended” vorm (online en offline) voor onze workshops, coaching en trainingen. Een grote uitdaging is het echte contact en betrokken interactie. Ons probleem is dat we online workshops willen bieden, maar dat die zijn niet activerend genoeg.  Deelnemers zitten te veel achter hun scherm en er gebeurd niets.  Hoe kunnen we in een online omgeving betrokkenheid/participatie creëren, die lijkt op sociaal contact in de fysieke ruimte?

Resultaten

Een groep studenten is voor ons aan het zoeken naar online platformen die meer diepgang hebben. Platformen die meer betrokkenheid van de deelnemers vragen, waarbij het meer is dan alleen kijken en luisteren. Het gestelde doel van de studenten was om een betrouwbare, gezellige en boeiende online omgeving te creëren, waarin de deelnemers zo goed mogelijk met elkaar kunnen communiceren en hiermee hun gevoel van verbondenheid en persoonlijke relaties te versterken.

Ze probeerden behoeften en interesses van de jongere echt te begrijpen door zich in de positie te verplaatsen. Ook zijn ze van plan een enquête onder jongeren om een beeld te schetsen van hoe ze denken over de ideeën en of ze denken dat dit in een ‘echte’ situatie zou lukken.

Het project loopt nog steeds waardoor er nog geen concrete resultaten zijn. De studenten onderzoeken nu de mogelijkheden van ‘Discord’ en Mozilla Hubs. Mozilla Hubs is een digitaal platform waarbij je met een eigen avatar door een ruimte kunt lopen. Je kunt hem overal naartoe bewegen waardoor het interactief is. Met Mozilla Hubs kun je makkelijker ‘mingelen’ dan via zoom. Als je iemand alleen wilt spreken, kun met die persoon van de groep weglopen. Ook er kan iemand aankomen lopen om mee te praten.